Artur
ZIEMNIACZANY KREM Z OLIWĄ TRUFLOWĄ
Zaktualizowano: 7 sie
Wspomnienia z wakacji... ten przepis pochodzi ze Szkocji gdzie w sierpniu podróżowaliśmy zachłystując się pięknem tego kraju, smakując specjały i degustując whisky w kilku destylarniach. To była zupa, która uratowała moje zdruzgotane kubki smakowe po wizycie na jaką skusiliśmy się poprzedniego wieczoru przybywszy po całodziennym trekkingu do Portree czyli stolicy Isle of Skye. Niestety, wszystkie lokale serwujące jedzenie były już nieczynne, więc idąc za wskazówkami taksówkarza trafiliśmy do hinduskiej restauracji, mogliśmy sobie jeszcze tę wizytę odpuścić widząc wrota tego przybytku, jednak głód zrobił swoje... Trauma jednak pozostała;)

Na szczęście kolejnego dnia trafiliśmy do niepozornego bistro przy drodze, gdzie zjadłem najpyszniejszą zupę w trakcie całego naszego pobytu w Szkocji, postanowiłem poszperać i poszukać przepisu, na szczęście po kilku próbach udało się odtworzyć ten smak, poczułem się znów jak na Wyspie Mgieł. Ziemniaki stanowią w Szkocji dość istotny element diety i podaje się je w wielu postaciach, ale o tym już innym razem.
Nie wiedziałyśmy o co tyle hałasu i jak można zachwycać się kartoflanką, ale jak tata ją ugotował wszystko stało się jasne. To był kulinarny odlot ;)
Paulina, Karolina i Julka

Podobno zupę w tym wydaniu serwowano w Zamku Dunvegan dla najpotężniejszego klanu na wyspie czyli rodziny MacLeod zamieszkującej go od XIII w. Ciekawostką jest fakt, iż jest to najdłużej zamieszkiwana przez jedną rodzinę posiadłość w Szkocji. Ale do rzeczy czyli do przepisu ;)

Ziemniaczany krem z oliwą truflową
Skład surowcowy / 4 porcje
szponder wołowy 700 g
marchew / pietruszka / seler / liść białej kapusty 300 g
szalotka 150 g
ziemniaki 800 g
por 200 g
papryka świeża 100 g
masło 80 g
śmietana kremowa 30 % 150 ml
mleko 100 ml
trufla zimowa starta 1 łyżeczka (ja dałem pastę truflową z oliwą, bo trufle jakoś wyszły ;)
limona 1 szt.
białe wino wytawne odrobina
boczek wędzony 50 g
szalotka 60 g
sól / pieprz /prażona cebula/ oliwa truflowa/ oliwa pietruszkowa
Technologia
Ugotuj bulion z wołowiny i włoszczyzny doprawiając tylko solą i pieprzem w ziarenkach.
Szalotkę posiekaj, podobnie por i paprykę, wszystko przesmaż na żeliwnej płycie.
Ziemniaki obierz, dodaj przesmażone warzywa i podlewaj bulionem
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na płycie, dodaj do zupy.
Śmietanę wymieszaj z mlekiem i lekko ogrzej na bocznym palniku.
Gdy ziemniaki i warzywa zaczną się rozpadać, zmiksuj wszystko na jednolita masę.
Dodawaj powoli roztwór śmietany i mleka do momentu uzyskania zadowalającej konsystencji.
Na koniec zdejmij z ognia i dodaj odrobinę wina do smaku, na górę starte trufle ( lub pastę) oliwy i grzanki oraz prażona cebulka.

To naprawdę wyśmienita przekąska na każdą porę, a już na pewno na chłodne wieczory, które przy grillu jednak w naszym klimacie zdarzają się dość często. Powodzenia i smacznego !
No i niech grill Wam nie stygnie, a ogień nie gaśnie!
Podziękowania dla partnerów cyklu:
Akademia GrillWeb - moje miejsce na ziemi ;)
Sabina Gruszkiewicz - fotografia kulinarna
Grille Napoleon - grill
Top Ten Hotels / A'la carte - porcelana