top of page
  • Artur

W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH - GRILL DLA CIEBIE - CZĘŚĆ PIĄTA

Powoli zbliżamy się do finału naszego pięcioodcinkowego cyklu dotyczącego dylematów przy wyborze grilla. Mam nadzieję, że krótka charakterystyka tych zabawek pozwoli Ci podjąć świadomą decyzję i wybrać model skrojony na miarę Twoich potrzeb i oczekiwań. Tymczasem pora wrócić do tematu.


Powinienem jeszcze na pewno wspomnieć o urządzeniach turystycznych, których z pewnością możesz szukać jadąc na przykład na wakacje, niezależnie czy będziesz nocował w namiocie, na campingu czy wynajmiesz apartament. Fajnie być niezależnym i mieć pod ręką sprzęt na którym możesz upichcić coś delektując się zachodem słońca na pięknej plaży.


Grille podręczne i… poręczne ;)

To już klasyfikacja wymyślona przeze mnie na potrzeby tego tekstu, obejmuje ona rzecz jasna zarówno węglówki jak również grille gazowe. Na siłę, można jeszcze podpiąć tutaj małe elektryki, ale te, potrzebują jednak dostępu do sieci, zatem wykorzystamy je bardziej w naszym docelowym miejscu stacjonowania. Ktoś, kto nie zna specjalnie tematu, może mieć również wątpliwości co do grilla gazowego, ale spokojnie, nikt nie targa za sobą na plażę jedenastokilowej butli, do zasilania takich urządzeń służą odpowiednie naboje gazowe, poręczne i lekkie. Tak czy inaczej takiego grilla spokojnie zmieścisz w bagażniku swojego samochodu pomiędzy dmuchanym rekinem a maską do nurkowania;)


Grill na pellet

Na koniec urządzenie które dopiero zacząłem poznawać i testować całkiem niedawno bo i na rynku pojawiło się dosłownie przed chwilą, grill na pellet - maszyna w której zamiast węgla drzewnego stosuje się specjalnie przygotowany pellet spożywczy czyli paliwo bez żadnych domieszek chemicznych, za to w różnych odmianach aromatycznych przeznaczonych do potraw. Generalnie urządzenie działa podobnie jak piec centralnego ogrzewania. Do zasobnika wsypujesz pellet, włączasz do prądu (w zasięgu powinieneś mieć gniazdo) i ślimak podaje paliwo do komory spalania, pod którą umieszczony jest wentylator doprowadzający powietrze. Ustawiasz temperaturę w komorze i reszta powinna zrobić się sama. Czy tak jest ? W zasadzie tak, grill bardzo dobrze utrzymuje stałą zadaną temperaturę w zakresie od 95 do 350 stopni Celsjusza, istnieją także programy obniżające temperaturę tzw. smoke booster, pozwalające zbliżać się zimą do temperatur pozwalających wędzić na zimno. Wszystko oczywiście sterowane z pozycji Twojego smartfona z pełnym spektrum dodatkowych bajerów. Moim zdaniem, po kilku miesiącach pracy na takim urządzeniu, skłaniam się jednak ku opinii, że taki rodzaj grilla może być świetnym uzupełnieniem gazówki, stosowanym jako wędzarnia oraz piec do przygotowania potraw techniką low&slow oraz BBQ. Nie znaczy to absolutnie, że nie radzi sobie w zakresie technik hot&fast czyli wysokich temperatur, jednak zużycie paliwa w takim zakresie diametralnie wzrasta, a biorąc pod uwagę jego koszt oscylujący w granicach ponad dziesięciu złotych za kilogram raczej taka zabawa do tanich nie należy. Jeśli cena paliwa spadnie, wtedy można o nim myśleć w aspekcie jedynego urządzenia w ogrodzie. Tak czy inaczej lubię ten typ grilla, bo zapewnia mi wygodę i oszczędność czasu. Jeśli ten grill interesuje Cię jakoś wyjątkowo, zajrzyj tutaj



W telegraficznym skrócie przeprowadziłem Cię przez tematykę grillowego sprzętu. Oczywiście jeśli potrzebujesz dodatkowej porady dotyczącej konkretnego modelu lub rodzaju, albo marki grilla pisz śmiało w wiadomości prywatnej, chętnie Ci pomogę. Wszystkie namiary znajdziesz na tej stronie.

Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć wszystkim dobrej zabawy podczas gotowania outdoor!

9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page