top of page
  • Artur

W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH - GRILL DLA CIEBIE - CZĘŚĆ CZWARTA

Tak oto przeskoczyliśmy w poprzednim odcinku do bardzo tradycyjnych metod gotowania w nowoczesnym, współczesnym wydaniu. Tym razem, posłużę się materiałami z moich zasobów by zobrazować o czym piszę.


Piec chlebowy

Warto nie zapominać o piecu chlebowym, który nie służy tylko do wypiekania chleba i pizzy, ale może stać się świetnym narzędziem alternatywnym dla grillowania które znasz. Wystarczy kilka żeliwnych naczyń różnej wielkości i możesz zaczarować wszystkich wspaniałymi potrawami. Rzecz jasna, nie są to typowe potrawy z grilla, jednak w moim mniemaniu spokojnie można zakwalifikować ten sposób przygotowania jedzenia pod wszystko co związane z BBQ.

Dziś taki rodzaj gotowania również staje się bardzo dostępny, nie potrzeba już wznosić drogich i pracochłonnych konstrukcji, bowiem na rynku znajdziesz mobilne rozwiązania doskonale spełniające swoje zadania.

Głównym elementem pieca jest oczywiście komora grzewcza w której przygotujesz swoje specjały, zwykle zbudowana jest z dwóch warstw najwyższej jakości stali nierdzewnej, a powierzchnia między elementami konstrukcji jest wyizolowana wełną ceramiczną odporną na wysokie temperatury, co daje najwyższe współczynniki zachowania ciepła i pozwala na efektywną pracę.

Dno komory wykłada się cegłą szamotową, a w drzwiczkach zwykle znajdziesz termometr. Tak czy inaczej, dla miłośników zdrowego i tradycyjnego jedzenia to fantastyczna przestrzeń do kulinarnych kreacji, choć trzeba poświęcić jej czas i na początku nauczyć się panować nad temperaturą wewnątrz komory.


Palenisko ogrodowe

Czas w końcu na sprzęt szczególnie bliski mojemu sercu, na którym pracuję od lat i które daje mi mnóstwo frajdy. Palenisko z funkcją grillowania to stosunkowo młody wynalazek opierający się jednak na niemal pierwotnym sposobie gotowania, i znów mógłbym napisać referat w tym temacie, ale w żołnierskich słowach postaram się wymienić zalety gotowania na tym urządzeniu – design, komfort, smak, zdrowie, klimat i kapitalnie prosta konserwacja zabierająca dosłownie kilkadziesiąt sekund, choć rzecz jasna praca na palenisku wymaga czasu i cierpliwości bo płyta potrzebuje czasu do nagrzania. Przygotowanie potraw na płycie zupełnie niweluje za to zagrożenia związane z wytapianiem się tłuszczów i powrotu ich w postaci akroleiny, uzyskujesz więc w pełni zdrowe i soczyste dania, bogate w naturalny aromat, zachowując wszystkie zawarte w surowcu składniki odżywcze i przede wszystkim niepowtarzalny smak. Ponadto grillujesz z równą przyjemnością cały rok! Wbrew pozorom, mimo dość krótkiej obecności na rynku tutaj również masz już dość szeroki wybór, warto jednak zwrócić uwagę na kilka detali, które zdecydują o żywotności urządzenia i jego wydajności kalorycznej. Pamiętaj, że drewno to paliwo, które warto oszczędzać i które przekłada się na ilość wyciętych drzew, a poza tym jak wszystko inne kosztuje, więc dobrze byłoby by twoje palenisko paliło niewiele w stosunku do ilości oddanego na płytę ciepła.


Powoli zbliżamy się do końca rozważań jakiego grilla wybrać i na jakim najlepiej spełnić swoje kulinarne fantazje. W ostatnim odcinku jeszcze jeden rodzaj urządzeń, który mocna ostatnimi czasy testuję i krótkie podsumowanie.

6 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page