top of page
  • Artur

W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH - ABC GRILLOWANIA - WSTĘP


Wiele już napisałem o grillowaniu i gotowaniu w ogóle, ale wciąż, choćby podczas rozmów

z uczestnikami moich warsztatów łapię się na tym, że chyba powinienem to wszystko usystematyzować

i zebrać jakoś do kupy, poukładać w jakąś sensowną, zrozumiałą dla wszystkich (także tych mniej zaawansowanych użytkowników grilla) całość. Zatem w cyklu, na który zapewne złoży się kilka felietonów, powoli i nijako od nowa rozpoczniemy wspólną przygodę z gotowaniem outdoor, zwłaszcza, że wiosna za pasem i niektórzy szykują się już do grillowego sezonu. U mnie ten sezon trwa niezmiennie cały rok, ale to temat na zupełnie inną opowieść.

Tak czy inaczej, postaram się pomóc Ci znaleźć kilka złotych środków niezależnie od tego na jakim poziomie wtajemniczenia jesteś i jakim rodzajem sprzętu dysponujesz, by Twoje grillowanie sprawiało coraz więcej radochy i nie było powodem nieustannego stresu.

Na koniec tego mini wstępniaka jeszcze jedna uwaga - oczywista oczywistość można by rzec - dla bardziej zaawansowanych grill masterów zawarte w tekstach informacje mogą być absolutnie banalne

czy mało interesujące, więc jeśli uważasz, że osiągnąłeś już wyższy poziom wtajemniczenia, możesz sobie ten cykl po prostu odpuścić, z drugiej zaś strony, doświadczenie mówi mi, że czasem również w takich banalnych wydawać by się mogło informacjach można odkryć coś, o czym do tej pory nie wiedziałem, lub tę wiedzę pomijałem. Ot stara prawda – na naukę nigdy nie jest za późno, a uczymy się całe życie umierając głupimi.

Tak czy inaczej na sukces w grillowaniu, poza oczywiście samym przygotowaniem surowca do obróbki, pomysłem na danie czy zmiksowanie surowców, składają się także czynniki fizyczne, które stanowią zawsze lwią cześć Twojego kulinarnego sukcesu lub porażki. Są to temperatura, czas, techniki oraz narzędzia jakie wykorzystujesz podczas pracy. I o tym wszystkim Ci w tym cyklu opowiem, zatem do dzieła.

51 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page