top of page
  • Artur

W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH - ABC GRILLOWANIA - TECHNIKI CZĘŚĆ 4


Kończymy nasze grillowe abecadło dotyczące technik grillowania mniej znanymi metodami, które można zastosować jako pewną ciekawostkę i dodatek mogący jeszcze bardziej urozmaicić Twoje grillowe menu.


GRILLOWANIE NA DESCE CEDROWEJ

Podobno ta grillowa metoda wywodzi się od rdzennych plemion Indian amerykańskich, którzy w ten sposób przyrządzali ryby. Nad ogniskiem umieszczali deski z cedru, na nich kładli ryby. Ogień tlił się powoli oblizując drewno od spodu, a wokół unosił się cudowny aromat. Sporo o tym pisałem już kiedyś, więc zainteresowanych odsyłam do tekstu tutaj

Najprościej jednak rzecz ujmując do grillowania nadają się deski z klonu, cedru, olchy i dębu.

Najbardziej popularny jest cedr libański. Grillujemy metodą pośrednią tak by deska lekko się tliła, wtedy uwalnia piękny aromat. Nie wolno dopuścić do zapłonu drewna.

GRILLOWANIE NA KAMIENIU

W swej filozofii zbliżone do planchy, lecz jeszcze starsze biorąc pod uwagę genezę. Kamień, najczęściej wykorzystuje się granit, ze względu na jego właściwości i skład, powinien bardzo dobrze przylegać do rusztu by w odpowiedni sposób się wygrzał. Bywają też specjalne piece do ich wygrzewania. Potem wystarczy położyć na nim Twojego steka czy inny produkt i czekać na równomierne wysmażenie. Metoda banalna w swej prostocie i skuteczna. Warto choć raz spróbować.


GRILLOWANIE NA KAMIENIU SOLNYM

Kamień solny jest sposobem na grillowanie wszystkich produktów, możliwym do wykorzystania kilka, najwyżej kilkanaście razy. Po użyciu należy go umyć wodą bez detergentów, co spowoduje starcie pewnej ilości soli z powierzchni. Stąd stopniowe zużywanie kamienia. Po pewnym czasie grubość bloku stanie się na tyle cienka, że kamień prawdopodobnie pęknie. Wtedy pozostałości solnego grilla, można wykorzystać do celów spożywczych lub kosmetycznych, jak każdą inną sól. Na kamieniu solnym można grillować wszystko, podobnie jak na tradycyjnym grillu. Jeżeli płyta solna leży bezpośrednio na ogniu, przez cały czas utrzymując wysoką temperaturę, można przygotować na niej potrawy wymagające nawet dłuższej obróbki. Jednak jeśli kamień zostanie rozgrzany i postawiony na stole, do grillowania należy przeznaczyć produkty, które upieką się w ciągu 15 - 30 minut.



9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page