Artur
SZPIK Z TAJSKIM SZNYTEM
Zaktualizowano: 7 sie
Szpik - temat kontrowersyjny i budzący emocje, myślę, że w takim połączeniu dla wielu może być absolutnym zaskoczeniem jednak uwielbiam łamać konwenanse i eksperymentować w kuchni, zatem dziś - Szpik wołowy w tajskiej odsłonie z owocami morza i karmelizowaną ośmiornicą.

Podczas przygotowywania dania w Akademii GrillWeb pierwszą degustatorką była Sabina, to Ona dbała o oprawę fotograficzną kulinarnej sesji, a tego dnia zaliczyła także debiut w degustacji tego specjału;)
Jestem w szoku, nie pomyślałam, że dzisiaj po raz pierwszy spróbuję szpiku, tyle o tym słyszałam, bałam się, ale to jest bajecznie dobre, zwłaszcza w takim wydaniu!

Gdy podczas jednej z wizyt w warsztacie Beef Master w Wodzisławiu Śląskim Arek przyniósł kości szpikowe w mojej głowie od razu eksplodowały dziesiątki połączeń i smaków. Ta bomba energetyczna oraz prawdziwy magazyn łatwo przyswajalnego żelaza, aminokwasów, fosforu czy kwasów Omega 3.
Szpik jest też świetną bazą do kulinarnych podróży, i w jedną z nich zabieram Was dzisiaj.

Szpik z tajskim sznytem
Skład surowcowy
wołowe kości szpikowe potraktowane piłą po długości 2 szt. (4 połówki)
(można zamówić w Beef Master Tomaszny)
mieszanka owoców morza 200 g
ośmiornica 1 szt. (mała lub same macki)
limona 2 szt.
pomarańcza 1 szt.
miód 30 g
pasta z tamandyrowca 30 g
sos słodki chili 40 g
sos sojowy 30 ml
sos rybny odrobina
olej arachidowy odrobina
orzechy arachidowe 50 g
szalotka 2 szt.
kolendra 30 g
czosnek, imbir, papryczka chili
Technologia
Kości szpikowe ułóż na górnym ruszcie rozgrzanego do 180 -200 st. C grilla, zamknij pokrywę i poczekaj aż szpik się wytopi, tak, by można było wybrać go za pomocą łyżki.
Zetrzyj skórkę z limonki i pomarańczy (owoce należy wcześniej sparzyć), a następnie wyciśnij z nich sok.
Szalotkę posiekaj w kostkę
Ośmiornicę ugotuj, oczyść i odetnij macki ( jeśli kupisz same macki, najpewniej będą już ugotowane, wystarczy je rozmrozić)
Czosnek, imbir i papryczkę chili utrzyj w moździerzu na masę.
Orzechy arachidowe upraż na suchej płycie żeliwnej.
Płynne składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi.
Szpik wybierz łyżką na żeliwną płytę, dodaj szalotkę i zeszklij.
Teraz owoce morza i przyprawy, wszystko musi się smażyć błyskawicznie.
Mieszaj i powoli dodawaj płynne składniki.
Ostrość i kwasowość reguluj ilością pasty z moździerza oraz miodu.
Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i orzechy.
Kość oraz macki ośmiornicy karmelizuj ogniem z sizzle zony.
Nafaszeruj kość owocami morza, garniruj cytryną i ziołami, na górę ułóż ośmiornicę.

Smacznego, to naprawdę efektowne danie, a ja zachęcam do kulinarnych eksperymentów
i pozostawienia komentarza. A może Wy macie jakieś przemyślenia lub ciekawe pomysły dotyczące szpiku, bardzo chętnie ubiorę je w przepis i przygotuję w Akademii GrillWeb. Gdyby zaś ktoś był w posiadaniu jesiotra, to z niego także warto wydobyć szpik, nie uwierzycie jaka torpeda smakowa się w nim kryje i jaka tekstura. ale to już temat na zupełnie inną historię;)
Niech grill Wam nie stygnie, a ogień nie gaśnie!