top of page
  • Zdjęcie autoraArtur

SZPIK Z TAJSKIM SZNYTEM

Zaktualizowano: 7 sie 2023

Szpik - temat kontrowersyjny i budzący emocje, myślę, że w takim połączeniu dla wielu może być absolutnym zaskoczeniem jednak uwielbiam łamać konwenanse i eksperymentować w kuchni, zatem dziś - Szpik wołowy w tajskiej odsłonie z owocami morza i karmelizowaną ośmiornicą.


Podczas przygotowywania dania w Akademii GrillWeb pierwszą degustatorką była Sabina, to Ona dbała o oprawę fotograficzną kulinarnej sesji, a tego dnia zaliczyła także debiut w degustacji tego specjału;)

Jestem w szoku, nie pomyślałam, że dzisiaj po raz pierwszy spróbuję szpiku, tyle o tym słyszałam, bałam się, ale to jest bajecznie dobre, zwłaszcza w takim wydaniu!

Gdy podczas jednej z wizyt w warsztacie Beef Master w Wodzisławiu Śląskim Arek przyniósł kości szpikowe w mojej głowie od razu eksplodowały dziesiątki połączeń i smaków. Ta bomba energetyczna oraz prawdziwy magazyn łatwo przyswajalnego żelaza, aminokwasów, fosforu czy kwasów Omega 3.

Szpik jest też świetną bazą do kulinarnych podróży, i w jedną z nich zabieram Was dzisiaj.


Szpik z tajskim sznytem


Skład surowcowy


  • wołowe kości szpikowe potraktowane piłą po długości 2 szt. (4 połówki)

(można zamówić w Beef Master Tomaszny)

  • mieszanka owoców morza 200 g

  • ośmiornica 1 szt. (mała lub same macki)

  • limona 2 szt.

  • pomarańcza 1 szt.

  • miód 30 g

  • pasta z tamandyrowca 30 g

  • sos słodki chili 40 g

  • sos sojowy 30 ml

  • sos rybny odrobina

  • olej arachidowy odrobina

  • orzechy arachidowe 50 g

  • szalotka 2 szt.

  • kolendra 30 g

  • czosnek, imbir, papryczka chili


Technologia

  1. Kości szpikowe ułóż na górnym ruszcie rozgrzanego do 180 -200 st. C grilla, zamknij pokrywę i poczekaj aż szpik się wytopi, tak, by można było wybrać go za pomocą łyżki.

  2. Zetrzyj skórkę z limonki i pomarańczy (owoce należy wcześniej sparzyć), a następnie wyciśnij z nich sok.

  3. Szalotkę posiekaj w kostkę

  4. Ośmiornicę ugotuj, oczyść i odetnij macki ( jeśli kupisz same macki, najpewniej będą już ugotowane, wystarczy je rozmrozić)

  5. Czosnek, imbir i papryczkę chili utrzyj w moździerzu na masę.

  6. Orzechy arachidowe upraż na suchej płycie żeliwnej.

  7. Płynne składniki wymieszaj ze sobą za pomocą rózgi.

  8. Szpik wybierz łyżką na żeliwną płytę, dodaj szalotkę i zeszklij.

  9. Teraz owoce morza i przyprawy, wszystko musi się smażyć błyskawicznie.

  10. Mieszaj i powoli dodawaj płynne składniki.

  11. Ostrość i kwasowość reguluj ilością pasty z moździerza oraz miodu.

  12. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i orzechy.

  13. Kość oraz macki ośmiornicy karmelizuj ogniem z sizzle zony.

  14. Nafaszeruj kość owocami morza, garniruj cytryną i ziołami, na górę ułóż ośmiornicę.


Smacznego, to naprawdę efektowne danie, a ja zachęcam do kulinarnych eksperymentów

i pozostawienia komentarza. A może Wy macie jakieś przemyślenia lub ciekawe pomysły dotyczące szpiku, bardzo chętnie ubiorę je w przepis i przygotuję w Akademii GrillWeb. Gdyby zaś ktoś był w posiadaniu jesiotra, to z niego także warto wydobyć szpik, nie uwierzycie jaka torpeda smakowa się w nim kryje i jaka tekstura. ale to już temat na zupełnie inną historię;)

Niech grill Wam nie stygnie, a ogień nie gaśnie!

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page