Artur
SAŁATKA Z GRILLOWANYM OSCYPKIEM
Ten absolutnie prosty przepis może być fantastycznym uzupełnieniem grillowej uczty, lub alternatywą dla Twoich gości nie jedzących mięsa. Przygotowuję go dość często, bo przecież bacówkę z pysznymi owczymi serami mam dosłownie rzut beretem od domu. Obiecuje też, że kiedyś pokażę Wam jak produkcja tych serów się odbywa, tymczasem wypróbujcie świetnej i orzeźwiającej sałatki z oscypkiem.

Oscypek to twardy ser wytwarzany z różnych proporcji mleka owczego oraz krowiego, ale maksymalna ilość tego drugiego to 40 %. W zależności od pory roku te proporcje się zmieniają, ale to temat na zupełnie inna historię, i jak napisałem we wstępie, kiedyś Was wtajemniczę, bo ciekawostką jest to, że ten zacny przysmak był kiedyś swego rodzaju walutą i służył do rozliczeń pomiędzy gazdami, bacami i juhasami. Do przepisu użyłem wersji wędzonej, jeszcze z wrześniowego udoju.
Oscypek jest skarbem regionalnym górskich gmin chronionym unijnym prawem od 2008 roku. Jego walory smakowe znacznie wzrastają w procesie ogrzewania, a konsystencja staje się delikatna i kremowa. Dlatego stał się ulubionym produktem wielu grill masterów.

Moja propozycja na dziś, to pyszna sałatka z bardzo aromatycznym vinegrette z żurawiny i granatu, świetnie kontrującym smak sera.

Sałatka z grillowanym oscypkiem i żurawinowo -granatowym vinegrette.
Skład surowcowy / 4 porcje
oscypek wędzony 8 szt.
bukiet sałat i młodych listków 200 g
pomidor koktajlowy 200 g
szalotka 100 g
papryka świeża 150 g
oliwa z oliwek 70 ml
miód 50 g
żurawina świeża 70 g
masło 40 g
wino czerwone wytrawne 50 ml
owoc granatu 1 szt.
sól / pieprz
Technologia
Rozgrzej na bocznym palniku garnek żeliwny, roztop masło i szybko przesmaż owoce żurawiny, podlewając winem i dodając miód - odstaw do wystudzenia.
Z owocu granata wydobądź nasiona, połowę pozostaw, a drugą część dodaj do przestudzonej żurawiny, zblenduj dokładnie dodając odrobinę oliwy z oliwek.
Sałatę i liście ułóż na talerzu, dodaj pokrojone dodatki i posyp nasionami granata, wszystko delikatnie skrop dobrą oliwą.
Oscypka skarmelizuj na płycie do momentu gdy będzie rumiany i miękki, ułóż na sałatce.
Całość polej sosem i serwuj z grzankami.
Smacznego ! Myślę, że to naprawdę fajna alternatywa dla mięsa, przynajmniej raz na jakiś czas, i zdecydowanie dobrze wygląda na stole. Jedna uwaga, dobrze tę sałatkę spożyć w miarę szybko, póki ser jest ciepły, po wystygnięciu, niestety, zdecydowanie traci swoje smakowe walory. ;)
Tymczasem niech grill Wam nie stygnie, a ogień nie gaśnie!
Podziękowania dla partnerów cyklu:
Akademia GrillWeb - moje miejsce na ziemi ;)
Sabina Gruszkiewicz - fotografia kulinarna
Grille Napoleon - grill
Top Ten Hotels / A'la carte - porcelana
