top of page
  • Zdjęcie autoraArtur

SAŁATKA Z GRILLOWANYM OSCYPKIEM

Ten absolutnie prosty przepis może być fantastycznym uzupełnieniem grillowej uczty, lub alternatywą dla Twoich gości nie jedzących mięsa. Przygotowuję go dość często, bo przecież bacówkę z pysznymi owczymi serami mam dosłownie rzut beretem od domu. Obiecuje też, że kiedyś pokażę Wam jak produkcja tych serów się odbywa, tymczasem wypróbujcie świetnej i orzeźwiającej sałatki z oscypkiem.

Oscypek to twardy ser wytwarzany z różnych proporcji mleka owczego oraz krowiego, ale maksymalna ilość tego drugiego to 40 %. W zależności od pory roku te proporcje się zmieniają, ale to temat na zupełnie inna historię, i jak napisałem we wstępie, kiedyś Was wtajemniczę, bo ciekawostką jest to, że ten zacny przysmak był kiedyś swego rodzaju walutą i służył do rozliczeń pomiędzy gazdami, bacami i juhasami. Do przepisu użyłem wersji wędzonej, jeszcze z wrześniowego udoju.

Oscypek jest skarbem regionalnym górskich gmin chronionym unijnym prawem od 2008 roku. Jego walory smakowe znacznie wzrastają w procesie ogrzewania, a konsystencja staje się delikatna i kremowa. Dlatego stał się ulubionym produktem wielu grill masterów.

Moja propozycja na dziś, to pyszna sałatka z bardzo aromatycznym vinegrette z żurawiny i granatu, świetnie kontrującym smak sera.


Sałatka z grillowanym oscypkiem i żurawinowo -granatowym vinegrette.


Skład surowcowy / 4 porcje

  • oscypek wędzony 8 szt.

  • bukiet sałat i młodych listków 200 g

  • pomidor koktajlowy 200 g

  • szalotka 100 g

  • papryka świeża 150 g

  • oliwa z oliwek 70 ml

  • miód 50 g

  • żurawina świeża 70 g

  • masło 40 g

  • wino czerwone wytrawne 50 ml

  • owoc granatu 1 szt.

  • sól / pieprz

Technologia

  1. Rozgrzej na bocznym palniku garnek żeliwny, roztop masło i szybko przesmaż owoce żurawiny, podlewając winem i dodając miód - odstaw do wystudzenia.

  2. Z owocu granata wydobądź nasiona, połowę pozostaw, a drugą część dodaj do przestudzonej żurawiny, zblenduj dokładnie dodając odrobinę oliwy z oliwek.

  3. Sałatę i liście ułóż na talerzu, dodaj pokrojone dodatki i posyp nasionami granata, wszystko delikatnie skrop dobrą oliwą.

  4. Oscypka skarmelizuj na płycie do momentu gdy będzie rumiany i miękki, ułóż na sałatce.

  5. Całość polej sosem i serwuj z grzankami.

Smacznego ! Myślę, że to naprawdę fajna alternatywa dla mięsa, przynajmniej raz na jakiś czas, i zdecydowanie dobrze wygląda na stole. Jedna uwaga, dobrze tę sałatkę spożyć w miarę szybko, póki ser jest ciepły, po wystygnięciu, niestety, zdecydowanie traci swoje smakowe walory. ;)

Tymczasem niech grill Wam nie stygnie, a ogień nie gaśnie!


Podziękowania dla partnerów cyklu:

Akademia GrillWeb - moje miejsce na ziemi ;)

Sabina Gruszkiewicz - fotografia kulinarna

Grille Napoleon - grill

Top Ten Hotels / A'la carte - porcelana


15 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page