Artur
PIEC CHLEBOWY - MAGIA OD TYSIĄCA LAT
Pieczenie chleba jest rytuałem starym jak nasza cywilizacja, do Europy wprost z Egiptu sprowadzili je Grecy, a rozpowszechnili Rzymianie. Jednak w jakichkolwiek zakątkach ówczesnego świata, w jakiejkolwiek cywilizacji i kręgu kulturowym go budowano zwykle miał podobny kształt kopuły przypominającej przysadzistego bobra.
Nie mam pojęcia skąd ówcześni zduni mieli wiedzę, a może działali instynktownie, by budować chlebowe piece własnie w taki sposób, jednak dzisiejsze ultra nowoczesne badania podczerwieni dowodzą, że kształt kopuły kumuluje ciepło i ześrodkowuje promienie na powierzchni podłogi pieca w taki sposób by temperatura równomiernie się rozchodziła. Dzięki temu uzyskujemy jednakowe warunki do pieczenia na całej powierzchni.
Rzecz jasna z biegiem wieków i rozwojem cywilizacyjnym chlebowe piece powoli odchodziły w niepamięć na rzecz nowocześniejszych urządzeń, a to, że przetrwały do dziś zawdzięczamy Włochom i ich tradycji wypiekania pizzy w piecu opalanym drewnem.
Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu w 1830 roku i od tego momentu ten sposób wypieku rozprzestrzenia się po całym świecie.
Mam to szczęście, że gdy byłem dzieciakiem moja cudowna babcia wypiekała chleb, bułki i drożdżowe kołacze w takim własnie piecu, tego smaku i cudownego zapachu nie da się zapomnieć, a walka o chrupiącą "piętkę" przeszła do annałów rodzinnych anegdot ;)
Tak czy inaczej od kilkunastu lat piec chlebowy przezywa u nas prawdziwy renesans, jednak wykorzystujemy go już nie tylko do wypieku pieczywa czy pizzy. Taki piec doskonale sprawdzi się niemal do każdej potrawy, a smak wzbogacony nieco aromatem dymu drewna owocowego jest nieporównywalny z żadnym innym.
W piecu opalanym drewnem, bardzo szybko, można ugotować cały obiad, mięsa, ryby, warzywa, zapiekanki, duszonki, zupy… Potrawy te, są nie tylko pyszne, ale również zdrowe
i dietetyczne, przyrządzane bez dodatku tłuszczu.
Jednym słowem to powrót do tego co dała nam natura, a z czego korzystali nasi przodkowie. To propozycja dla tych którzy chcą się zdrowo i ekologicznie odżywiać i wnieść nieco magii do swojej ogrodowej kuchni. Kto chce dowiedzieć się jeszcze więcej, spokojnie może obejrzeć zarejestrowany program, który na żywo transmitowany był jakiś czas temu.