Artur
DESKI CEDROWE I KLONOWE - INNA STRONA GRILLOWANIA

Deski cedrowe lub (i) klonowe niewątpliwie powinny znaleźć się w naszej outdoorowej kuchni, to takie akcesorium pośród miliona innych mniej lub bardziej potrzebnych gadżetów (albo mniej lub bardziej zbędnych;) którego w moim mniemaniu nie powinno zabraknąć w naszych grillowych szpargałach. Dlaczego tak sądzę? Ano dlatego, że jako jedno z nielicznych dodatkowych bajerów może znacząco wzbogacić smak naszych potraw, a w tym zakresie zawsze warto szukać fajnych rozwiązań. Deski cedrowe i klonowe są genialnie użyteczne podczas przygotowania potraw z ryb i to zarówno w postaci filetów, steków czy całych tusz, ale także owoców morza, drobiu, warzyw, delikatnej wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Jeden z moich ulubionych przepisów na wołowe befsztyki również nie może obejść się bez zapachu cedrowego drewna sączonego Jackiem Danielsem...

Deska cedrowa i klonowa, co to takiego?
Deski do kulinarnych zastosowań wytwarzane są zwykle z cedru libańskiego lub czerwonego cedru kanadyjskiego oraz klonu kanadyjskiego, które pod wpływem temperatury wydzielają unikalną mieszaninę olejków eterycznych nadających naszym potrawom niespotykany aromat i smak.
Te rodzaje drewna są także bardzo odporne na działanie wysokich temperatur, oraz na kontakt z produktami spożywczymi. Bardzo istotną i kluczową cechą tych desek jest także fakt, iż nie wydzielają one żadnych żywic które wystawiane na działanie grillowych temperatur mogłyby negatywnie wpłynąć na smak naszej potrawy lub w jakikolwiek sposób zaszkodzić naszemu zdrowiu. Dla ciekawostki napiszę, że drewno tych drzew jest doskonałym materiałem na przykład do produkcji saun.

Jak używać cedrowych i klonowych desek ?
Po zakupie "surową" deskę należy do grillowania w odpowiedni sposób przygotować, zwykle moczy się ją w wodzie przez około 60 minut, jeśli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić bukiet aromatyczny można do tego procesu użyć również rozcieńczonego wodą wina, piwa, koniaku czy whisky, lub po prostu soku owocowego. Tak czy inaczej sam cedr czy klon robią robotę i proponuję na początek zostawić eksperymenty na boku i cieszyć się naturalnym aromatem. Po namoczeniu deskę należy delikatnie osuszyć i położyć na ruszt powoli ją ogrzewając. Po odwróceniu deski jej powierzchnię na której będzie grillowany nasz produkt lekko smarujemy olejem.

Jak długo grillujemy na desce cedrowej ?
Czas grillowania oczywiście zależny jest od rodzaju potrawy i waha się od 15-20 min dla fileta rybnego, przy łososiu będzie to około 40 min, warzywa od 20 do 30 min, generalnie musimy samodzielnie ocenić czy dana potrawa jest już dla nas zadowalająca. I jeszcze jedno, warto używać desek dobrej jakości i nie pomijać etapu namaczania, to da nam gwarancję, że będziemy mogli grillować na nich nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt razy bez obaw, że utracą swoje właściwości bądź zbyt szybko się spalą. Zawsze pokazuję moim kursantom deski, które mam w użyciu, niektóre mają po kilkanaście miesięcy i ciągle służą.
I jeszcze jedno moje spostrzeżenie wynikające z obserwacji podczas pracy, otóż po każdym kontakcie
z gorącym grillem deski wydzielają coraz bardziej intensywny aromat, i nawet krótki kontakt surowca
z deską nadaje mu niepowtarzalnego sznytu. Ale co tam będę pisał, warto spróbować i przekonać się na własnych smakowych kubkach.