top of page
  • Zdjęcie autoraArtur

CZŁOWIEK...

Każdy kurs zawodowy dla pracowników gastronomii rozpoczynam od tego rzeczownika.

Człowiek w restauracji, podobnie zresztą jak w każdym innym biznesie, powinien stać na pierwszym miejscu, niezależnie od funkcji jaką sprawuje, choć rzecz jasna, im funkcja wyższa i bardziej odpowiedzialna, tym człowiek musi być właściwszy. Wszelkie idee bez odpowiednich ludzi są tylko pustymi frazesami i zbiorem pobożnych życzeń lub marzeń. Człowiek buduje zespół, a zespół wprowadza naszą biznesową maszynę w ruch, wzbudza w niej puls i nadaje odpowiedni charakter.

Charyzma Szefa Kuchni zdaje się być kluczem do sukcesu zespołu. Etyka pracy, spokój, uczciwość, doświadczenie i szacunek dla gości i własnego teamu są podstawą sukcesu każdego kulinarnego konceptu. Myślałem, że to oczywista oczywistość, jednak życie znów pokazało jak bardzo czasem bujam w obłokach... Mam nadzieję, że bardzo szybko stracisz tę funkcję, bo gdybym to ja był twoim podwładnym i odnosiłbyś się do mnie w ten sposób to pewnie nie miałbyś już zębów...


PS. Powiedziałem mu to, i wiele innych rzeczy w twarz, ciekawe czy przemyśli..?

14 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page