top of page
  • Zdjęcie autoraArtur

ŚWIĄTECZNE MAKÓWKI

Gdy byłem małym chłopcem na to świąteczne danie czekałem zawsze najbardziej.

Stałem przedreptując z nogi na nogę i przyglądając się babci albo mamie z namaszczeniem mieszającej

w garnku niebieską makową cudowną miksturę. Jeszcze wcześniej obowiązkowo towarzyszyłem jednej bądź drugiej w drodze do piekarni by zmielić główny składnik na specjalnej maszynie. Te momenty owiane były zawsze jakąś dziwną aurą magii i wyjątkowości. Może dlatego, że ten specjał trafiał i trafia na śląskie stoły tylko raz do roku. Gdy byłem już Szefem Kuchni makówki także gościły na moich wigilijnych stołach ku uciesze gości. Jednak receptura nie zmieniła się prawie w ogóle, poza jednym składnikiem, którym dopieściłem przepis mojej mamy. Otóż, gdy w prowadzałem makówki na stoły w Hotelu Gołębiewski w Wiśle, otóż kromki francuza nasączyłem amaretto. Efekt był fantastyczny i tak już zostało, także na moim prywatnym stole.

Rzecz jasna w warunkach domowych makówki przygotowuje się w jednej dużej misce i tak też serwuje. Na potrzeby restauracyjne na zdjęciach wyserwowany specjał w formie małych walcowatych babeczek wyciętych za pomocą ringu cukierniczego i podanych na ganaszu z białej czekolady z mieszanką bakalii;)


Makówki śląskie.


Skład surowcowy / 4 porcje

  • mak niebieski 200 g

  • mleko 3,2 % 1000 ml

  • masło 100 g

  • miód 100 g

  • bakalie - rodzynki, migdały , orzechy laskowe 200 g

  • amaretto 200 ml

  • kokos biały wiórki 50 g

  • baton ( francuz , bułka wrocławska) 1 szt.


Technologia

  1. Bułkę potnij na kromki grubości 5 mm i zostaw na noc przed wigilią do obeschnięcia.

  2. Mak sparz dobrze wrzątkiem przez kilka minut i zmiel trzykrotnie.

  3. Sparzony mak zalej mlekiem, dodaj sparzone rodzynki i migdały obrane oraz posiekane, a także posiekane orzechy.

  4. Gotuj całość mieszając i powoli dodając miód do smaku - masa nie może się przypalić !

  5. Gdy mak jest miękki a masa ma konsystencję gęstej śmietany (musi się lać) zdejmij z ognia.

  6. Na dno miski wylej trochę masy, na nią ułóż kromki skropione amaretto, znów przelej masą i ułóż kromki itd. Na górze musi pozostać masa.

  7. Miskę przełóż w chłodne miejsce do lodówki lub spiżarni.

  8. Gdy masa nieco zastygnie posyp kokosem i udekoruj bakaliami.

  9. Podawaj w wigilijna noc lub w Boże Narodzenie makówki muszą postać minimum kilka godzin by pieczywo zdążyło nabrać wilgoci i wchłonąć mleko z masy.

  10. UWAGA - przechowuj makówki w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce gdyż mogą po prostu zakisnąć.



Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page