MAKARON NA SZPIKU Z POLĘDWICZKĄ, SZPARAGAMI I PARMEZANEM…

MAKARON NA SZPIKU Z POLĘDWICZKĄ, SZPARAGAMI I PARMEZANEM…

Szpik wołowy wzbudza wiele emocji, więc postanowiłem zebrać w recepturę jeden z przepisów, które mieliście okazję spróbować podczas ostatniej imprezy. Na początek jednak dwa zdania teorii, bo podczas niedawnych warsztatów zadano mi bardzo zasadne pytanie. Co to w ogóle jest ten szpik i skąd się bierze? Otóż szpik kostny jest substancją zawartą we wnętrzu kości i służy jako organ do produkcji krwi, tworząc w ciele nowe komórki. Co ciekawe, jak odkryto całkiem niedawno w części tkanki tłuszczowej zawartej w szpiku znajdziemy pokłady adiponektyny, czyli hormonu niewrażliwego na insulinę, a więc spalającego tłuszcz i glukozę oraz działającego ochronnie na nasze naczynia krwionośne. Ale dość medycyny, wracamy do kulinariów. Ponieważ do szpiku mam dostęp całkiem łatwy, eksperymentuję z nim na różne sposoby już od dłuższego czasu. Wykorzystuję go zamiast oleju czy masła, bo świetnie sprawdza się w obróbce termicznej, a także przygotowany na zimno z mnóstwem kompozycji smakowych jako doskonałe smarowidło do pieczywa.

Skład surowcowy / 4 porcje

  • kości wołowe 4 szt.

  • polędwiczka wieprzowa 400 g

  • szparagi 500 g

  • makaron spaghetti 500 g

  • pomidor cherry 100 g

  • parmezan 90 g

  • kremówka 100 ml

  • musztarda 50 g

  • czosnek 3 ząbki

  • żółtko 2 szt.

  • oliwa pietruszkowa kilka kropli

  • sól / pieprz /oregano

Technologia

  1. Kości przecięte wzdłuż ułóż na górnym ruszcie grilla i wygrzewaj aż szpik będzie miękki.

  2. Makaron ugotuj al’dente w osolonej wodzie

  3. Polędwiczki pokrój w plastry o grubości kilku milimetrów, posól i popieprz.

  4. Szparagi umyj, obierz i odetnij końcówki na wysokości 3 cm. Pozostałe pokrój w kawałki.

  5. Szpik wybierz za pomocą łyżki do dobrze wygrzanego żeliwnego rondla, usmaż na nim mięso i dodaj szparagi oraz pomidorki cherry i czosnek.

  6. Wszystko smaż na dobrze wygrzanym szpiku przez 4-5 minut.

  7. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i wlej do mięsa i szparagów.

  8. Trzymaj na dużym ogniu mieszając aż sos zacznie się redukować, dopraw solą, pieprzem i oregano.

  9. UWAGA 1 – jeśli sos będzie zbyt gęsty podlej go wodą z makaronu !

  10. Do sosu dodaj makaron, najlepiej bezpośrednio z gotującej się wody, wtedy nastąpi idealne połączenie.

  11. UWAGA 2 – warto dobrze zsynchronizować gotowanie makaronu i robienie sosu, to da Ci świetną konsystencję i najbogatszy smak.

  12. Posyp świeżo startym parmezanem i ewentualnie mielonym pieprzem.

  13. UWAGA 3 – możesz dodatkowo wykorzystać bekon lub szpek, lub nie wykorzystywać mięsa w ogóle, zamiast niego dodać brokuły albo szpinak.

Inne wpisy