
GRILLOWE TECHNIKI CZ.4
Kończymy nasze grillowe abecadło dotyczące technik grillowania mniej znanymi metodami, które można zastosować jako pewną ciekawostkę i dodatek mogący jeszcze

GRILLOWE TECHNIKI CZ.3
Wędzenie od zawsze pobudza wyobraźnię osób pasjonujących się ogrodową kuchnią, bo specyficzny smak i aromat potraw owianych „dymnym czary mary”

GRILLOWE TECHNIKI CZ.2
Idziemy dalej z tematem technik grillowania, o niektórych co nieco już pisałem w artykułach związanych z temperaturą czy timingiem, teraz

GRILLOWE TECHNIKI CZ.1
Temat technik, a w zasadzie technologii stosowanych w naszej outdoorowej kuchni może być całkiem pokaźny, zapewniając różnorodność potraw i znacznie

ABC GRILLOWANIA CZ.3
Nikt nie potrzebuje wszystkich akcesoriów dostępnych w handlu by stać się mistrzem ogrodowego gotowania, jednak bez niektórych z nich praca

ABC GRILLOWANIA CZ.2
Kolejnym krokiem na drodze do spektakularnych sukcesów w grillowaniu jest zrozumienie istoty czasu i jego współgrania z temperaturą. Często powtarzam
DESTYLARNIA TELISKER – DEGUSTACJA MULTISENSORYCZNA…
Do destylarni Taliskera, jednej z najstarszych w Szkocji i jedynej na Wyspie Skye trafiamy dokładnie w dniu otwarcia nowiutkiego Visitor
Hiszpańska knajpka w szkockim Hellensbourgu…
Nigdy bym się nie spodziewał, że pierwszy dzień w Szkocji zakończy się w … hiszpańskiej restauracji i z hiszpańską kuchnią.
HELSINKI CZYLI TRAMWAJOWE SZALEŃSTWO I VANHA KAUPPAHALLI
Mogłoby się wydawać, że Helsinki w jeden dzień to wyzwanie dość karkołomne, jednak jak się okazało odpowiedni plan działania to
ABC GRILLOWANIA CZ.1
Nowy grillowy sezon zbliża się wielkimi krokami, choć u mnie w zasadzie on nigdy się nie kończy:) no, może wraz
OLDE HANSA – MAGICZNE MIEJSCE W TALLINIE I KULINARNA PODRÓŻ W CZASIE
Gdy rano wyruszaliśmy z Toili w kierunku Tallina witała nas cudowna słoneczna pogoda. Plan podróży dość napięty, choć do pokonania
INNA STRONA GRILLOWANIA – DESKI CEDROWE I KLONOWE
Deski cedrowe lub (i) klonowe niewątpliwie powinny znaleźć się w naszej outdoorowej kuchni, to takie akcesorium pośród miliona innych mniej
PATENT NA UDZIEC BARANI…
Wczoraj miałem przyjemność poprowadzenia kolejnej kolacji degustacyjnej dla gości mojej restauracji. Tym razem przez dwa dni przygotowań które nadzorował nasz
WOŁOWINA DLA BARDZIEJ CIEKAWYCH CZ.7
Pora najwyższa, by w naszym cyklu o wołowinie przyjrzeć się stopniom wysmażenia steka, bo skoro było o karmelizacji i odpoczynku
WOŁOWINA DLA BARDZIEJ CIEKAWYCH CZ.6
Dziś rzecz będzie o tak zwanym odpoczynku mięsa po upieczeniu lub usmażeniu. Oczywiście w największym stopniu w odniesieniu do steków,
MAKARON NA SZPIKU Z POLĘDWICZKĄ, SZPARAGAMI I PARMEZANEM…
Szpik wołowy wzbudza wiele emocji, więc postanowiłem zebrać w recepturę jeden z przepisów, które mieliście okazję spróbować podczas ostatniej imprezy.
WOŁOWINA DLA BARDZIEJ CIEKAWYCH CZ.5
Praktyczne aspekty grillowania rozpocznę od starych por(tk)ów, czyli zamykania owianych legendą porów, które w ogóle nie istnieją i związaną z
WOŁOWINA DLA BARDZIEJ CIEKAWYCH CZ.4
Skoro teoretyczne zagadnienia mamy już za sobą, najwyższa pora zająć się wołowiną w praktyce, ale sami zobaczycie jak często będziemy
WOŁOWINA DLA BARDZIEJ CIEKAWYCH – CZ. 3
Obiecuję, że to ostatnia część „popularno-naukowa” dotycząca wołowiny, i w kolejnej przejdziemy już do bardziej kulinarnych aspektów, ale uważam,
WOŁOWINA DLA BARDZIEJ CIEKAWYCH cz. 2
Mięso wołowe jest produktem specyficznym, choćby ze względu na jego długie stężenie pośmiertne, natomiast zakres wiedzy konsumenta w naszym kraju
WOŁOWINA DLA BARDZIEJ CIEKAWYCH cz.1
Sporo już pisałem na moim blogu o wołowinie, o rasach bydła mięsnego, o zasadach obchodzenia się z mięsem i w
SEZONOWANIE WOŁOWINY NA STEKI – O CO TAK NAPRAWDĘ CHODZI?
Chyba każdy, kto choć odrobinę interesuje się kulinariami słyszał o sezonowanej wołowinie, jej smak i właściwości doceniają dziś nie tylko
TEMPERATURY MIĘS I RYB cz.2
Ostatnio skończyłem na dziczyźnie, więc pora kontynuować i zakończyć temat. Kto pominął wstępy, zapraszam do poprzedniego odcinka, tymczasem dziś ostatnie
TEMPERATURY MIĘS I RYB cz.1
Idzie jesień, więc powoli mogę zająć się blogiem, i solennie obiecuję, że wszystkie artykuły z poprzedniego miejsca znajdą się w
7 PRZYKAZAŃ DOBREGO STEKA
Każdy z nas grillujących marzy o pięknie wysmażonym soczystym kawałku genialnej wołowiny w postaci steka idealnego. Z osiągnięciem tego celu bywa
W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH – GRILL DLA CIEBIE CZ.5
Powoli zbliżamy się do finału naszego pięcioodcinkowego cyklu dotyczącego dylematów przy wyborze grilla. Mam nadzieję, że krótka charakterystyka tych zabawek
W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH – GRILL DLA CIEBIE CZ.4
Tak oto przeskoczyliśmy w poprzednim odcinku do bardzo tradycyjnych metod gotowania w nowoczesnym, współczesnym wydaniu. Tym razem, posłużę się materiałami
W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH – GRILL DLA CIEBIE – CZĘŚĆ TRZECIA
Wracamy do wyboru grilla skrojonego na miarę Twoich potrzeb i oczekiwań. Grille węglowe Na drugim biegunie w swoim konserwatywnym podejściu
W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH – GRILL DLA CIEBIE – CZĘŚĆ DRUGA
W dzisiejszym odcinku rozpocznę dobór grilla dla Ciebie, i wcale nie będziemy rozważać zakupów obarczonych ryzykiem wydania wysokiej kwoty. Ale
W POSZUKIWANIU STEKÓW IDEALNYCH – GRILL DLA CIEBIE – CZĘŚĆ PIERWSZA
Kiedyś, dawno temu, gdy grillowanie polegało na odpowiednim rozpaleniu węgla drzewnego lub brykietu i regulacji wysokości rusztu, nie było dylematów